Deze afbeelding is niet
beschikbaar

De vreugden van Bretagne (Joies de Bretagne) uit de prentenserie Volpini
Paul Gauguin, 1889

De vreugden van Bretagne (Joies de Bretagne) uit de prentenserie Volpini

1889 Paul Gauguin (1848 - 1903)

zinkografie in zwart op geel velijnpapier, 49.8 cm x 64.8 cm
Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)


Deze groep van tien prenten van de Franse kunstenaar Paul Gauguin is genoemd naar monsieur Volpini. Dit was de eigenaar van het Café des Arts, gelegen op het terrein van de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Omdat jonge avant-gardekunstenaars hun werk daar niet op de officiële kunsttentoonstelling mochten tonen , organiseerde Gauguin met zijn vrienden een alternatieve expositie. Die vond plaats in het café van Volpini. Hier toonde hij voor het eerst deze prentenserie.

De onderwerpen van de prenten zijn losjes gebaseerd op schilderijen die Gauguin in de jaren ervoor in Martinique, Bretagne en Arles had gemaakt. De prenten waren dan ook een middel om zijn geschilderde werk onder de aandacht te brengen. Theo van Gogh, die als kunsthandelaar Gauguins belangen behartigde, wist dat er interesse was voor prenten van schilderijen. Nauwkeurige reproducties pasten echter niet bij een experimenteel en vernieuwend kunstenaar als Gauguin. Daarom maakte hij deze vrije interpretaties, die als zelfstandige kunstwerken werden gewaardeerd.

De prenten werden gedrukt op kanariegeel papier, in een kleine oplage. Hoewel Gauguin ze als groep had bedoeld, werden ze afzonderlijk verkocht. Het is daarom bijzonder dat het Van Gogh Museum een volledige serie heeft. Zelfs het originele, door de kunstenaar met de hand ingekleurde omslag zit er nog bij.

Wat is het?
Wat is er te zien?
Context
prentmaker
drukker
locatie tentoonstelling

Objectgegevens

Inventarisnummer
p2437gV2004
Afmetingen
49.8 cm x 64.8 cm, 20.1 cm x 24.1 cm
Catalogue raisonné
Guérin 2, Mongan & Kornfeld & Joachim 7

Opschriften/merken

signatuur
Paul Gauguin
opschrift
Joies de Bretagne door Gauguin, Paul
remarque
door Gauguin, Paul

Literatuur