Deze afbeelding is niet
beschikbaar

Luiheid (La paresse)
Félix Vallotton, 1896

Luiheid (La paresse)

1896 Félix Vallotton (1865 - 1925)

houtsnede in zwart op velijnpapier, 25 cm x 33 cm
Van Gogh Museum, Amsterdam (aankoop met steun van de BankGiro Loterij)


Aan het einde van de 19de eeuw ontstond in Frankrijk een opleving van de houtsnede. De Zwitsers-Franse kunstenaar Félix Vallotton geldt als de grootste vernieuwer van dit medium. Met zijn houtsneden in meesterlijk zwart-wit beleefde hij tussen 1896 en 1898 het hoogtepunt van zijn carrière.

La Paresse ('Luiheid') is een van Vallottons beroemdste prenten. In het houtblok ordende hij lijn, vlak en contrast tot een sierlijk en verleidelijk beeld. De naakte vrouw en de kat bestaan hoofdzakelijk uit witte vlakken. De sofa waarop de lome dame ligt, is juist opgebouwd uit weelderige patronen. Samen vormen ze een decoratief geheel.

Een belangrijke inspiratiebron voor Vallottons houtsneden was de Japanse prentkunst. Ook hierin speelt de decoratieve waarde van de voorstelling een belangrijke rol. Maar terwijl de Japanners in één prent veel verschillende kleuren gebruikten, werkte Vallotton uitsluitend in zwart-wit. Ook zijn Franse tijdgenoten werkten vooral in kleur. Dit maakt het werk van Vallotton uniek in zijn soort.

Wat is het?
Wat is er te zien?
Context
prentmaker

Objectgegevens

Inventarisnummer
p2746S2014
Oplage
137/ca. 180
Afmetingen
25 cm x 33 cm, 17.7 cm x 22 cm
Catalogue raisonné
Godefroy 167, Vallotton & Goerg 169

Opschriften/merken

signatuur en nummer
fvallotton 137
monogram
FV door Vallotton, Félix
opschrift
LA PARESSE door Vallotton, Félix

Literatuur