Mentaal welzijn bij jongeren
Uit onderzoek blijkt dat de mentale gezondheid van veel jongeren onder druk staat. Ze ervaren prestatiedruk, eenzaamheid of hebben regelmatig sombere gevoelens. Kunst bekijken of maken heeft voor veel mensen een positief effect op het mentaal welzijn. Gedurende zijn leven ervoer ook Vincent de helende kracht van kunst. Hij putte er troost en hoop uit. Zijn brieven aan zijn broer Theo getuigen van de belangrijke rol die kunst speelde in zijn omgang met psychische klachten.
Gundy van Dijk, hoofd Educatie bij het Van Gogh Museum: ‘Wij vinden het belangrijk om bij te dragen aan het doorbreken van het stigma rondom mentaal welzijn. Juist in deze tijd, waarin veel jongeren kampen met negatieve gevoelens, kunnen Van Goghs kunst en zijn levensverhaal een positieve bijdrage leveren aan het gesprek hierover. Ook op school.’
Lesmateriaal
Het Van Gogh Museum heeft een uitgebreid aanbod van lesmateriaal met de nadruk op mentaal welzijn en burgerschap samengebracht in een nieuw onderwijsprogramma. Dit omvat onder meer yoga- en meditatievideo’s voor basischolieren en online mentorlessen voor middelbare scholieren over onderwerpen als studiestress, lef, sombere gevoelens, zoeken naar hulp en vriendschap. Daarnaast biedt het programma de interactieve rondleiding Open up met Vincent, workshops voor mbo-studenten gericht op zelfontplooiing en burgerschap en de audiotour Vincent en jij, geschreven door schrijver en muzikant Massih Hutak. De lessen zijn samen met experts en ervaringsdeskundigen ontwikkeld.
Open up met Vincent
Het nieuwe onderwijsprogramma Mentaal welzijn en burgerschap is onderdeel van het overkoepelende initiatief Open up met Vincent. Hiermee maakt het Van Gogh Museum sinds 2022 mentaal welzijn op een positieve en laagdrempelige manier bespreekbaar.