Symbolistische dialogen
Symbolistische kunstenaars en auteurs vonden elkaar in hun verlangen om uitdrukking te geven aan de verborgen werelden achter de zichtbare werkelijkheid.
De prentenserie Bruges: mystique et sensuelle van Georges de Feure was geen letterlijke verbeelding van de roman Bruges la morte van Georges Rodenbach. Auteur en kunstenaar gebruikten beiden het middeleeuwse stadje Brugge als vertrekpunt om een parallelle mystieke en sensuele droomwereld te scheppen.
Literatuur als verdienmodel
Waar de symbolistische kunstenaars vooral prenten maakten voor kostbare bibliofiele uitgaven voor de elite, produceerden de meer wereldlijk georiënteerde caricaturistes-illustrateurs als Jules Chéret en Alexandre-Théophile Steinlen gelithografeerde boekomslagen en advertenties voor goedkopere, in een grote oplage gedrukte paperbacks.
Deze kunstenaars bereikten zo een groot publiek met hun vernieuwende kunst en konden tegelijk voorzien in hun levensonderhoud.

Georges de Feure, Onder benevelde hemelen (Sous les ciels brouillés) uit de prentenserie Bruges mystique et sensuelle, 1899

Jules Chéret, Omslag van het boek Paris qui rit van Georges Duval, 1886

Pierre Bonnard, Affiche voor de roman Confession d'un homme d'aujourd'hui van Abel Hermant verschenen in de krant Le Figaro, 1903
Verder lezen:
- Pierre-Louis Mathieu, La génération symboliste, Genève 1990
- Henri Dorra (red.), Symbolist Art Theories. A Critical Anthology, Berkeley 1994
- Clément Dessy, Patrick McGuinness, Les écrivains et les Nabis. La littérature au défi de la peinture, Rennes 2015