Toegankelijkheid
Lees meer over de faciliteiten in het museum voor een toegankelijk museumbezoek.
Hoe kan het Van Gogh Museum de toegankelijkheid verbeteren voor bezoekers met een fysieke of zintuiglijke beperking? Onder het motto 'Toegankelijk Van Gogh' werkt het museum hier hard aan.
Het Van Gogh Museum is actief bezig om het museum toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking. Toegankelijkheid is een belangrijk deel van de missie van het museum.
Om de toegankelijkheid van het museum te verbeteren, werken we samen met de doelgroep: slechthorende en dove bezoekers, slechtziende en blinde bezoekers en bezoekers die gebruik maken van loophulpmiddelen. Daarnaast doen we onderzoek naar hun behoeften en slaan we de handen ineen met organisaties die specifieke kennis hebben op het gebied van toegankelijkheid.
Waar mogelijk, houdt het museum in zijn uitingen rekening met dove en slechthorende bezoekers. In het auditorium draait een introductiefilm over het leven van Van Gogh. Deze is voorzien van Nederlandse Gebarentaal. Ook enkele films op het onderwijsplatform Van Gogh op School zijn voorzien Nederlandse Gebarentaal. Daarnaast biedt het Van Gogh Museum en paar keer per jaar een gratis rondleiding in gebarentaal aan. Deze worden gegeven door dove rondleiders.
Meer weten over hoe het Van Gogh Museum werkt aan de toegankelijkheid voor slechthorende en dove bezoekers? Lees meer in het artikel 'Listening with your eyes' dat werd gepubliceerd in The International Journal of the Inclusive Museum.
In 2015 werd het Van Gogh op gevoel gelanceerd. Dit gratis programma is bedoeld voor slechtziende en blinde bezoekers én hun ziende vrienden of familie. Het succesvolle programma bestaat uit een rondleiding door de vaste collectie inclusief een aanraaksessie in het workshopatelier van het museum. Ook worden er speciale rondleidingen georganiseerd bij tijdelijke tentoonstellingen.
Sinds 2016 is er een permanente plek in het museum ingericht rondom Van Gogh op gevoel en de Zonnebloemen. Dit is een voelwand waar alle bezoekers de kunst van Van Gogh kunnen voelen en ruiken.
In 2016 heeft de Nationale Vereniging De Zonnebloem een onderzoek gedaan naar de mate waarin het Van Gogh Museum toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking. Dankzij dit rapport zijn een aantal knelpunten verholpen en werden verbeterpunten onder de aandacht gebracht. Om de veranderingen te monitoren, voerde De Zonnebloem in 2018 een vervolgonderzoek uit.
Het Van Gogh Museum leert wat werkt door doorlopend in gesprek te gaan met de doelgroep en met experts. Heeft u een idee dat u graag wilt delen of wilt u bijdragen aan het de toegankelijkheid van het museum? Neem dan contact met ons op via toegankelijk@vangoghmuseum.nl.