De collectie Redons
Bekijk alle werken van Odilon Redon in de Collectie Bonger op de website.
Hoe heeft een Nederlandse verzekeringsmakelaar kunnen uitgroeien tot de belangrijkste verzamelaar en vertrouweling van de symbolistische kunstenaar Odilon Redon (1840-1916)? Download het volledige essay van conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho.
Andries Bonger (1861-1936) wist van 1894 tot 1908 een indrukwekkende collectie kunstwerken van Odilon Redon (1840-1916) bijeen te brengen: duistere houtskooltekeningen, maar ook kleurige pastels, schilderijen en monumentale wanddecoraties. Zo toverde hij zijn Amsterdamse woning om tot een waar Parijs’ paleis.
Andries Bonger geloofde dat kunst een directe uiting was van de geest van de maker. Een innige band met de kunstenaar was volgens hem noodzakelijk om de kunst beter te begrijpen.
Gaandeweg groeide Bonger uit tot een van de belangrijkste vertrouwelingen van Redon en ontstond een bijzondere vriendschap tussen twee gevoelige zielen. Niet voor niets zou de kunstenaar zijn memoires opdragen aan zijn ‘trouwe vriend en vertrouweling Andries Bonger’.
54 Werken van Redon uit Bongers collectie zijn ondergebracht in het Van Gogh Museum en te bekijken in de online collectie. Bij 36 van die werken komen pdf's met uitgebreide wetenschappelijke entries beschikbaar om meer te leren over deze rijke collectie van een bijzonder kunstenaar.
Download de catalogus (Engels) PDF, 30,6 MB
Hoe zette Bonger zijn eerste schreden in het geheimzinnige universum van de kunstenaar Redon? Hoe wist hij een van de mooiste verzamelingen van de kunstenaar op te bouwen? Hoe leefde hij tussen de werken in zijn Amsterdamse interieur en wat bracht dit doorlopende contact met Redons kunst hem als mens?
Lees meer over de bijzondere relatie tussen de Franse kunstenaar en de Nederlandse verzamelaar in het uitvoerige Engelstalige essay van conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho.
Download het essay (Engels) PDF, 11,2 MB
Essentieel voor ons inzicht in de bijzondere vriendschap tussen Bonger en Redon is de uitgebreide correspondentie tussen kunstenaar en verzamelaar. Hun jarenlange briefwisseling is nu voor het eerst integraal gepubliceerd in het Franstalige boek Sans adieu. In volume II van de uitgave zijn nog veel meer essays over de relatie tussen Bonger en Redon te lezen van verschillende auteurs.