Van Gogh Verbindt
In dit onderzoekstraject werkt het museum samen met onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en de Beeldbrekers. Centraal staat de vraag hoe het museum relevant kan blijven voor de doelgroep jongvolwassen.
Het Van Gogh Museum wil graag een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. Daarom vinden we het belangrijk dat onze museumteksten inclusief en toegankelijk zijn. Jargon en leenwoorden vermijden we zoveel mogelijk en we nemen verschillende perspectieven mee in de teksten.
Het museum presenteert en interpreteert kunst uit de 19de eeuw, van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. Hierbij zijn soms verouderde woorden en zienswijzen gebruikt. In de 19de eeuw keken mensen anders naar bepaalde zaken dan nu. Daardoor kan het nodig zijn om extra uitleg te geven of andere woorden te kiezen.
Sommige woorden of uitdrukkingen kunnen bovendien gevoelig of kwetsend zijn. Ook kan een tekst op verschillende manieren begrepen worden, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt.
Een werkgroep van het museum heeft een leidraad gemaakt die collega's houvast kan bieden bij het schrijven van teksten over de kunstwerken. Deze schrijfwijzer geeft algemene tips en behandelt vier thema's die relevant zijn voor de collectie van het museum:
Bekijk de schrijfwijzer PDF, 988,4 kB
Naast de teksten in het museum heeft het museum nu ook het verhaal van Van Gogh toegankelijk gemaakt in het boek Vincent van Gogh, zijn leven.
Dit boek is door Marian Hoefnagel geschreven op taalniveau A2/B1 en maakt het verhaal van de kunstenaar voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen. En dat is belangrijk, want zoals Vincent zelf schreef in een brief aan zijn broer Theo in 1888: ‘Er is de kunst van lijnen en kleuren, maar de kunst van het woord is en blijft evengoed bestaan.’
Taal is voortdurend in beweging en verandert mee met maatschappelijke ontwikkelingen. Ook de manier waarop we over kunstwerken schrijven en praten zal blijven veranderen.
Wil je meer weten of zie je een tekst die verbetering nodig heeft? Neem dan contact op via info@vangoghmuseum.nl.