Persoonlijke verhalen van museummedewerkers
Het kunsthistorisch perspectief komt aan bod, maar ook de vraag waarom de aanwinst in het Van Gogh Museum hoort. Daarnaast vertellen museummedewerkers hun persoonlijke verhalen.
Over hoe zij tot tranen geroerd waren toen ze een (toen nog potentiële) aanwinst van Maurice Denis bekeken in een depot van een verzamelaar en er plotseling een licht op het hoofdje van de afgebeelde baby viel. Of over hoe zij vriendelijk werden verzocht een chique hotelbar te verlaten, toen ze iets te luid juichten nadat ze hadden gehoord dat het museum op een veiling aan de andere kant van de wereld het winnende bod op een kunstwerk had gedaan.
Maar ook wordt er verteld hoe een gescheurde brief van Van Gogh weer zorgvuldig is gerestaureerd, en over de nazaat van de Joodse geportretteerde op een schilderij van Munch die in het museum na jaren weer oog in oog stond met het portret.
Verhalen van verzamelaars, steungevers en Amsterdammers
Ook persoonlijke verhalen van niet-museummedewerkers begeleiden de kunstwerken in deze tentoonstelling. Zoals van verzamelaars, steungevers en van tien Amsterdammers, die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gevraagd om over hun favoriete aanwinst van de afgelopen 10 jaar te vertellen.
Van een bewoonster van het Museumkwartier en een middelbare scholiere, tot een jongerenwerker uit Nieuw-West en de stadsdichter van Amsterdam. Allemaal schreven ze een verhaal en door deze te betrekken in Ongekend, wordt de bezoeker nadrukkelijk uitgenodigd na te denken over zijn eigen persoonlijke beleving. De kunstwerken in het Van Gogh Museum behoren tot de Collectie Nederland en zijn als openbaar kunstbezit van ons allemaal.
In Ongekend draait het zowel om de kunst als om deze verhalen, die de bezoeker steeds nieuwe perspectieven op de aanwinst tonen. Een kunstwerk is niet statisch, en een museumcollectie leeft.
Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen is van 5 februari 2021 tot en met 24 mei 2021 te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.