Vandaag bezocht minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het Van Gogh Museum. Het werkbezoek stond in het teken van de gevolgen die de coronacrisis heeft voor musea en de maatregelen die getroffen worden om de collecties op een veilige manier te kunnen tonen aan het publiek. Van Engelshoven:
'De coronacrisis raakt ook het Van Gogh Museum zeer. Het sluiten van de deuren levert onder meer financiële zorgen op, waar we vandaag samen bij hebben stilgestaan. Goed om te zien en te horen hoe het Van Gogh Museum hard werkt aan haalbare toekomstplannen en er alles aan doet om voor de nabije toekomst een veilig museumbezoek te realiseren.'
Vanaf 1 juni is het Van Gogh Museum, als alles goed blijft gaan, weer geopend voor publiek. De veiligheid en gezondheid van bezoekers en medewerkers staan hierbij voorop. Emilie Gordenker, directeur Van Gogh Museum:
‘Kunst – en met name het werk van Vincent van Gogh - is wat mensen met elkaar verbindt, het biedt troost en hoop. Wij zijn heel blij het Van Gogh Museum weer open te kunnen stellen voor het publiek en een inspirerende en zo veilig mogelijke ervaring te bieden. Wij verheugen ons enorm op de komst van de bezoekers.’
Maatregelen
Om een zo veilig mogelijk bezoek te garanderen zal het Van Gogh Museum een beperkt aantal bezoekers per dag ontvangen. Tickets zijn alleen via de website van het museum verkrijgbaar, hierdoor wordt het aantal bezoekers gereguleerd en verspreid over de dag. Het museum verwacht de (digitale) ticketverkoop vanaf maandag 25 mei 2020 te herstarten voor de eerste bezoeken in juni.
Tentoonstelling In the Picture verlengd tot 30 augustus 2020
De tentoonstelling In the Picture opende op 21 februari en zou tot en met 24 mei 2020 te zien zijn. Als gevolg van de coronamaatregelen was de tentoonstelling, evenals de rest van het Van Gogh Museum, gesloten. De verlenging tot 30 augustus stelt het publiek in staat de tentoonstelling alsnog te bewonderen.
Centraal in In the Picture staat het kunstenaarsportret. Naast een flink aantal zelfportretten van Vincent van Gogh, waaronder het beroemde Zelfportret met verbonden oor (1889) uit The Courtauld Gallery in Londen en het niet langer betwijfelde Zelfportret (1889) uit het Nasjonalmuseet in Oslo, bevat de tentoonstelling onder meer portretten van Edvard Munch, Thérèse Schwartze, Gustave Courbet, Berthe Morisot en Helene Schjerfbeck.
Onkruid verbrandende boer vanaf 1 juni 2020
Het in november jl. door het Van Gogh Museum en het Drents Museum gezamenlijk aangekochte Onkruid verbrandende boer (1883) van Vincent van Gogh is vanaf 1 juni in het Van Gogh Museum te zien. Van Gogh schilderde het werk in Drenthe, waar hij in het najaar van 1883 verbleef en het landschap vastlegde in schilderijen en tekeningen. Dit is een van de weinige schilderijen uit deze periode die bewaard is gebleven. Onkruid verbrandende boer is afwisselend in beide musea te zien en is vanaf 1 juni in het Van Gogh Museum te bewonderen.
Tentoonstelling 'Je liefhebbende Vincent’. Van Goghs mooiste brieven van 9 oktober t/m 10 januari 2021
Vincent van Gogh was niet alleen een groot kunstenaar, maar ook een gepassioneerd briefschrijver. Hoewel het Van Gogh Museum het leeuwendeel bezit van zijn brieven, worden deze vanwege hun kwetsbaarheid zelden getoond. De tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent.’ Van Goghs mooiste brieven biedt de bezoeker de unieke gelegenheid om een veertigtal prachtige brieven van Vincent van Gogh te zien, in combinatie met beroemde werken als De slaapkamer (1888), De zaaier (1888) en De aardappeleters (1885).
Van Gogh Museum leent uit
Het museum stelt in aanloop naar de heropening een aantal Museum Editions (hoogwaardige 3D-reproducties) van Van Goghs meesterwerken beschikbaar voor Nederlanders die dat volgens een vriend, buur, collega of familielid verdienen. Via de website van het museum kan iedereen iemand nomineren door te vertellen waarom zij die persoon een Van Gogh in huis gunnen. Het museum stelt negen verschillende Museum Editions beschikbaar waaruit bij de nominatie een keuze gemaakt kan worden, waaronder Amandelbloesem (1890), Zonnebloemen (1889) en Landschap bij avondschemering (1890).