CêlaVíta zal voor zeker een jaar het Van Gogh Museum steunen. De samenwerking gaat in september, traditioneel de maand van de nieuwe aardappeloogst, van start. Een week later opent de nieuwe najaarstentoonstelling De aardappeleters, misser of meesterwerk?.
Nieuwe generatie aardappeleters
In het partnerschap gaan CêlaVíta en het Van Gogh Museum op zoek naar manieren om 'de nieuwe generatie aardappeleters’ te inspireren en verbinden. Als partners met Nederlandse roots, zijn alle activiteiten binnen deze samenwerking erop gericht om het belang van het behoud van het Nederlands cultureel erfgoed voor de huidige en toekomstige generaties te onderstrepen.
Marjan Skotnicki-Hoogland, managing director CêlaVíta:
‘Samen het beste en lekkerste uit de aarde halen, voor de huidige en nieuwe generatie aardappeleters. Dat is waar wij voor staan. Door deze mooie samenwerking met het Van Gogh Museum hebben we gezamenlijk een unieke kans gecreëerd om de oude en nieuwe generatie aardappeleters te verbinden. Dat vinden we prachtig en het maakt ons trots.’
Emilie Gordenker, algemeen directeur Van Gogh Museum:
‘We zijn ontzettend blij met deze nieuwe samenwerking. CêlaVíta helpt ons om Nederlanders dichter bij het werk en leven van Vincent van Gogh te brengen en draagt met haar steun bij aan het behoud van de collectie. Zo blijven belangrijke werken zoals De aardappeleters te bewonderen voor toekomstige generaties.’
De aardappeleters: misser of meesterwerk?
Met het partnerschap draagt CêlaVíta onder andere bij aan de totstandkoming van de in het najaar te openen tentoonstelling De aardappeleters, misser of meesterwerk? die vanaf vrijdag 8 oktober 2021 in het Van Gogh Museum te zien is. Het tafereel van een boerengezin aan een dis met aardappelen dat Vincent van Gogh in 1885 in het Brabantse Nuenen schilderde, is een van de hoogtepunten uit de collectie van het Van Gogh Museum, maar werd zeker niet altijd door iedereen als zodanig beschouwd.
De tentoonstelling zal in het teken staan van het ontstaansproces van De aardappeleters, Van Goghs toewijding en doorzettingsvermogen, de betekenis die het werk voor hem had en de kritiek die hij op het schilderij kreeg. Een selectie schilderijen, tekeningen, schetsen en brieven van Vincent van Gogh en werken van zijn tijdgenoten en inspiratiebronnen zoals Jozef Israëls en Anthon van Rappard vertellen het volledige verhaal achter het schilderij.