In dit rijk geïllustreerde kinderboek wordt Vincent van Gogh met behulp van kleurrijke illustraties, historische foto’s, brieven, gedetailleerde kaarten en topografisch materiaal gevolgd langs alle plekken waar hij woonde en werkte. De atlas laat zo op een speelse en begrijpelijke manier zien hoe Vincent de snel veranderende wereld om hem heen als onderwerp voor zijn tekeningen en schilderijen gebruikte.
De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie is geschreven door Nienke Denekamp (journalist en auteur) en René van Blerk (senior educator bij het Van Gogh Museum) en geïllustreerd door Geert Gratama. Het boek is gericht op kinderen vanaf 9 jaar en is een bewerking van de volwassen editie van De Grote Van Gogh Atlas, die inmiddels in zeven talen vertaald is.
‘Met de speciale junioreditie van de atlas laten we kinderen op een toegankelijke manier iets zien van Van Goghs werk en de tijd waarin hij leefde. Maar we willen jonge lezers ook inspireren met Vincents persoonlijke verhaal, waarin het zoeken naar een eigen identiteit, het volgen van je hart en het verwerken van tegenslag belangrijke thema’s zijn.’
‘Misschien roept het boek herkenning op, misschien bevordert het vooral het leesplezier. Hoe dan ook: kinderen hebben de toekomst, en we willen graag dat Vincents bijzondere verhaal ook in die toekomst verteld blijft worden.’
Auteur René van Blerk
Van Goghs route: van landelijke rust tot zinderende drukte
Vincent van Gogh legde duizenden kilometers af door verschillende Europese landen. Hij hield contact met zijn familie door heel veel brieven te schrijven. Er zijn meer dan 800 brieven, ongeveer 850 schilderijen en zo’n 1300 tekeningen bewaard gebleven.
De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie volgt aan de hand van deze uitgebreide documentatie tientallen plaatsen in Nederland, Engeland, België en Franrijk waar Vincent woonde en werkte: van de landelijke rust op het platteland van Brabant en Zuid-Frankrijk tot de zinderende drukte in wereldsteden als Londen en Parijs.
Waar werd Van Gogh uiteindelijk de schilder die hij zo graag wilde zijn? De atlas reist met Vincent mee om die vraag te beantwoorden.
Specifiek gericht op de jeugd
De speciale junioruitvoering van de atlas kent veel gelijkenissen met de volwassen variant, die in 2015 verscheen. Zo wordt dezelfde route afgelegd en maakt de lezer uitvoerig kennis met Vincents persoonlijke zoektocht en de moderne wereld uit zijn tijd die volop in beweging was, mede door de opkomst van een uitgebreid spoorwegnetwerk in Europa.
Wel wordt er met passend taalgebruik en de toevoeging van de levendige illustraties van Geert Gratama in deze junioreditie specifiek gefocust op een jongere doelgroep. Zo wordt de jonge lezer op een toegankelijke en visuele manier ondergedompeld in de geschiedenis van de negentiende eeuw en het turbulente leven van Vincent van Gogh als kunstenaar en mens.
Het boek sluit zo aan bij het doel van het Van Gogh Museum om ook de jongere generatie via het aansprekende verhaal van Vincent kennis te laten maken met kunst en cultuur.
Verkoopinformatie
De Grote Vincent van Gogh Atlas Junioreditie is onder andere verkrijgbaar in de museumwinkel en de webshop van het Van Gogh Museum en bij de boekhandel. De introductieverkoopprijs is € 19,99 (ISBN 9789047629917).
Tegelijkertijd met de Nederlandse editie verschijnt ook een Engelse vertaling. De uitgave wordt mede mogelijk gemaakt door een productiesubsidie van het Nederlands Letterenfonds.
Over de makers
Nienke Denekamp
Nienke Denekamp is journalist en auteur. Ze schrijft voor zowel kinderen als volwassenen. Samen met René van Blerk schreef ze De Grote Van Gogh Atlas, die werd vertaald in het Chinees, Russisch, Koreaans, Japans, Frans, Duits en Engels. Van haar hand is tevens De Grote Gauguin Atlas, die ook in het Russisch, Duits en Engels werd uitgegeven. Ook schreef ze de Gouden Boekjes De Krantenpoes, Krantenpoes, waar was je nou? en Het zeemans-ABC.
René van Blerk
René van Blerk is senior educator bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hij is van oorsprong kunsthistoricus en werkte als docent in het basisonderwijs. Bij Rubinstein maakte hij eerder het Gouden Boekje Vincent en Camille, dat in negen talen verscheen, en Ontdek de wereld van Vincent van Gogh (dat ook in het Engels en Frans verscheen). Samen met Nienke Denekamp schreef hij de volwassen editie van De Grote Van Gogh Atlas.
Geert Gratama
Geert Gratama groeide op in Leeuwarden en studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Tegenwoordig werkt hij als illustrator en grafisch ontwerper in Naarden voor uitgeverijen, theatergezelschappen, overheden, instellingen en bedrijven. Hij maakt deel uit van het collectief ‘Lange Halen’: tekenaars die op locatie werken en met snelle schetsen assisteren bij het ontwikkelen van ideeën.