Vandaag lanceert de in Londen gevestigde uitgeverij Bloomsbury Publishing de Engelse vertaling van de uitgebreide biografie van Jo van Gogh-Bonger, Jo van Gogh-Bonger: The Woman Who Made Vincent Famous. De biografie is geschreven door senior onderzoeker Hans Luijten van het Van Gogh Museum en werd in het Nederlands uitgegeven door uitgeverij Prometheus. Met de uitgave van Bloomsbury Publishing is het werk voor het eerst in het Engels beschikbaar.
Jo van Gogh-Bonger (1862-1925) was de vrouw van Theo en schoonzus van Vincent van Gogh. Ze publiceerde Vincent van Goghs brieven, organiseerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland en deed strategische verkopen aan particulieren en invloedrijke kunsthandelaren.
Haar inspanningen waren cruciaal voor de reputatie van Vincent van Gogh, maar ze leidde ook in andere opzichten een interessant leven. Zo was Jo niet alleen actief binnen de kunst- en cultuurwereld, maar ook binnen de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) en was ze nauw betrokken bij opkomende vrouwenbewegingen.
Op basis van rijk bronnenmateriaal, waaronder niet eerder gepubliceerde dagboeken, documenten en brieven, schetst Hans Luijten het veelzijdige leven van deze geëngageerde vrouw die zich in de decennia rond 1900 daadkrachtig manifesteerde in een door mannen gedomineerde wereld. Deze broodnodige en kritische biografie werpt nieuw licht op de complexe geschiedenis van de publieke waardering voor het werk van Vincent van Gogh.
‘De samenwerking met Bloomsbury Publishing verliep uitstekend’. Met de Engelse vertaling, kan het indrukwekkende leven van Jo van Gogh-Bonger een breed lezerspubliek bereiken’, aldus auteur Hans Luijten.
Hans Luijten is senior onderzoeker bij het Van Gogh Museum en (co-)auteur van verschillende boeken over Vincent Van Gogh. Daarnaast publiceerde hij een digitale editie van Jo's dagboeken: bongerdiaries.org.
De Nederlandstalige uitgave van de biografie, Alles voor Vincent. Het leven van Jo van Gogh-Bonger, is in Nederland genomineerd voor de Nederlandse Biografieprijs 2020, de Libris Geschiedenis Prijs 2020 en de AICA Award Netherlands 2021 (International Association of Art Critics) en kreeg bij publicatie veel aandacht vanuit landelijke dagbladen, waaronder de Volkskrant, Trouw, Het Parool en NRC; radio- en televisieprogramma’s, zoals VPRO Boeken, en de televisiezender NPO1.