Het Van Gogh Museum nodigt jong en oud uit om deel te nemen aan een interactief programma in het teken van kunst en techniek. Tijdens het Weekend van de Wetenschap organiseert het museum unieke activiteiten in samenwerking met techbedrijf ASML, hoofdpartner van het Van Gogh Museum.
Kruip op zaterdag 1 en zondag 2 oktober in de huid van een onderzoeker en kijk mee met een van onze restauratoren. Laat je daarnaast inspireren door de nieuwste digitale les in het lesprogramma Masterminds & Masterpieces, die vanaf 28 september online staat op de website van het Van Gogh Museum.
Onderzoek speelt een belangrijke rol in het behoud van de schilderijen van Vincent van Gogh. Partner in Science ASML en het Van Gogh Museum brengen bezoekers tijdens het jaarlijkse wetenschapsfestival het Weekend van de Wetenschap in contact met kunst en techniek door middel van verschillende technologieën zoals UV-licht en röntgen. Zo kunnen bezoekers achter de schermen kijken in het restauratieatelier en is er een spannende UV-inloopbox. De activiteiten zijn gratis voor bezoekers van het museum.
CSI Van Gogh (volwassenen, 14+)
Zaterdag 1 en zondag 2 oktober, om 13.30 uur en 15 uur
Breng een bezoek aan het restauratieatelier in het Van Gogh Museum en kijk mee over de schouder van een restaurator. Welke verhalen gaan er schuil onder de verf van Vincent van Gogh zijn schilderijen? In CSI Van Gogh leren deelnemers hoe ze onzichtbare details op een röntgenfoto kunnen lezen, ontdekken ze de voordelen van UV-fluorescentie voor onderzoek en zoomen ze met een microscoop in op het verfoppervlak.
Bezoekers kunnen zich voor de activiteit aanmelden bij de informatiebalie bij binnenkomst. Er is voor deze activiteit een beperkt aantal plekken beschikbaar.
UV – Van Goghs vriend (jeugd, 8+)
Zaterdag 1 en zondag 2 oktober, tussen 10 en 16 uur
Stap in de schoenen van een onderzoeker en ontdek in de UV-inloopbox van ASML hoe een restaurator UV-licht gebruikt bij het onderzoeken van schilderijen. Gewapend met een zelf in elkaar geknutseld UV-lampje gaan deelnemers de UV-inloopbox binnen waar zij meer te weten komen over Van Goghs beroemde schilderijen De slaapkamer en Zonnebloemen. Aanmelden is voor deze activiteit niet nodig.
Online lesprogramma: Masterminds & Masterpieces
De reeks Masterminds & Masterpieces bestaat uit interactief lesmateriaal ontwikkeld in samenwerking met ASML. Tot nu toe heeft de lessenreeks meer dan 15.000 leerlingen kennis laten maken met kunst en toegepaste techniek. De Masterminds & Masterpieces lessen worden kosteloos aangeboden op het educatieve platform Van Gogh op School.
Masterminds & Masterpieces - Van Gogh met het blote oog
Voor in de klas via Van Gogh op school
Van Gogh met het blote oog is de vierde en tevens laatste onderwerp van het kunst- en techniekprogramma Masterminds & Masterpieces. Leerlingen worden op speelse wijze aangemoedigd om met het blote oog te kijken naar de gebruikte schildertechnieken en de conditie van een van Vincent van Goghs laatste schilderijen: Korenveld onder onweerslucht. De les is geschikt voor zowel het primair als het voortgezet onderwijs.
ASML x Van Gogh Museum
Zowel voor het behoud en beheer van kunst als voor techniek en wetenschap in het algemeen is een nieuwsgierige, onderzoekende houding nodig. Als Partner in Science doet ASML samen met het Van Gogh Museum onderzoek naar methoden om het behoud van de wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh te optimaliseren. Daarnaast richt ASML zich als hoofdpartner van het museum op het mogelijk maken van educatieve activiteiten die leerlingen laten ervaren hoe belangrijk wetenschap en techniek zijn voor kunst en cultuur.