The Paper Project is door de Getty Foundation in het leven geroepen om conservatoren van prenten en tekeningen te helpen bij de diverse uitdagingen van een 21ste-eeuws museum.
Het project ondersteunt conservatoren enerzijds bij het behoud van de expertise die door generaties van specialisten is overgeleverd. Anderzijds helpt dit project om prenten en tekeningencollecties toegankelijk te maken voor het hedendaagse museumpubliek. Ook het Britsh Museum in Londen, het Metropolitan Museum of Art in New York en het Rijksmuseum in Amsterdam ontvingen de Getty-beurs.
Inzet van de beurs
De beurs zal door onze conservator prenten en tekeningen Fleur Roos Rosa de Carvalho (1982) worden gebruikt om haar kennis te verdiepen. Ze zal onderzoek doen naar de vele schetsen, ontwerptekeningen en proefdrukken die voorafgingen aan de prentenseries van de vier Nabis-kunstenaars: Pierre Bonnard (1867-1947), Maurice Denis (1870-1943), Ker-Xavier Roussel (1867-1944) en Edouard Vuillard (1868-1940). De werken werden rond 1899 gedrukt door Auguste Clot (1858-1936) en gepubliceerd door Ambroise Vollard (1866-1939). De titel van het onderzoeksproject is Van proef tot perfectie.
Unieke inzichten
Het onderzoeksproject Van proef tot perfectie zal de kunstwereld unieke inzichten bieden in het bewerkelijke creatieve proces dat aan de definitieve staat van de prent vooraf ging – de reis van proef tot perfectie. Ook wordt de samenwerking tussen de kunstenaar, drukker en uitgever onder de loep genomen. Het doel is om inzichtelijk te maken wat hun opeenvolgende, maar eveneens overlappende rollen precies waren. Daarnaast wil Fleur meer licht werpen op de nauwe relatie tussen tekeningen, prenten en schilderijen in het werkproces van de vier kunstenaars. Alles bij elkaar zal dit leiden tot een hernieuwde waardering van de prentkunst van de Nabis in het algemeen.
Samenbrengen van prenten
Het Van Gogh Museum heeft een aanzienlijke collectie van tekeningen en proefdrukken die bij de prentseries van de Nabis horen. Door de jaren heen zijn veel van de unieke, voorbereidende werken verspreid geraakt over de hele wereld. Nooit eerder werden zij in een publicatie of tentoonstelling bijeengebracht. Om nieuwe inzichten te delen zal het Van Gogh Museum presentaties organiseren, verschijnt er een wetenschappelijke catalogus en wordt er gewerkt aan een digitale publicatie. Daarnaast worden er expertmeetings georganiseerd om de bevindingen te delen met andere deskundigen op het gebied van werken op papier en de Nabis, zodat de opgedane kennis kan worden uitgewisseld en verrijkt.