Het seminar werd geopend door Alain van der Horst, voorzitter Van Gogh Europe. Vervolgens nam Friso Wijnen, hoofd van cultuur en communicatie van de Nederlandse ambassade, het woord. Deze bijzondere bijeenkomst vond plaats bij Atelier Néerlandais in Parijs. Deze onderzoeksbijeenkomst komt voort uit een educatieve samenwerking die het netwerk sinds 2019 heeft met de ISC Business School Paris en sinds 2021 ook met de Katholieke Universiteit Leuven in Brussel.
Diverse sprekers uit alle Van Gogh Europe-landen gaven vanuit verschillende perspectieven een toelichting op dit onderwerp. Onder hen bevonden zich Kwartiermaker Cultuur & Welzijn en Mindfulnessexpert Jolien Posthumus (Museum van de Geest), professoren Sabine Bacouel-Jentjens (ISC Business School Paris) en Ingrid Molderez (KU Leuven), de Belgische studenten Mara Temmerman, Ione Feys en Amelie Ruts, kunstenaar en educator Clémentine Bedos (namens Van Gogh House London) en Hoofd Educatie & Interpretatie Gundy van Dijk (Van Gogh Museum).
De muzikale omlijsting van het seminar werd verzorgd door componist en producer Kelian Portilla. Projectleider Sarah Dekker (Van Gogh Europe/Van Gogh Museum) vervulde de rol van moderator en organiseerde het seminar.
Na het ochtendprogramma volgde een bezoek aan Musée d’Orsay, waar onderzoeker Carla Tomé het gezelschap meenam in haar recente bevindingen op het gebied van museumtherapie. De dag werd afgesloten met een bijzondere rondleiding en receptie in Fondation Custodia waar de genodigden enkele brieven van Vincent van Gogh bekeken. Aanwezig waren de 23 Van Gogh Europe-partners, als ook belangrijke relaties van het netwerk uit binnen- en buitenland.
Onder de naam Van Gogh Europe hebben 23 erfgoedlocaties en musea in Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zich verenigd. Samen zetten zij zich in voor het behoud en de collectiepromotie van Van Goghs erfgoed. De afgelopen jaren heeft Van Gogh Europe een sterke groei doorgemaakt.