Zijn eigen fantasie mag dan een belangrijke rol spelen in zijn kunst, dat betekent niet dat Matthew Wong geen andere inspiratiebronnen heeft.
Matthew Wongs inspiratiebronnen
Hoe kwam Matthew Wong op ideeën voor zijn kunstwerken?
Deel 3/5, leestijd ca. 1 minuut
Wong keek goed naar andere kunstenaars en een fragment uit een liedje of een bepaalde filmscène kan hem ook op een nieuw idee brengen. Een aantal inspiratiebronnen op een rij:
Chinese traditie
Matthew Wong liet zich graag inspireren door de traditionele Chinese schilderkunst. Hij gebruikte typische Chinese materialen als inkt en rijstpapier en keek naar Chinese kunstenaars als Shitao (1642-1707) en Bada Shanren (1626-1705).
In landschap The Journey Home bijvoorbeeld, zie je een eenzame reiziger in een bootje. Dit thema zag hij bij de kunstenaar Shitao.
Poëzie
Wong las niet alleen poëzie, hij schreef zelf ook gedichten, waaronder één ode aan Van Gogh. Hij hield van dichters als James Arthur, Lorine Niedecker en Charles Simic. Vaak zie je verwijzingen naar muziek of poëzie terug in de titels van zijn kunstwerken.
Muziek
Hiphop, jazz of grunge, Matthew Wong had een brede muzieksmaak. Beluister de playlist met een paar van zijn favorieten op Spotify.
Film
Matthew Wong keek (bijna) iedere avond een film. De beelden en thema’s inspireerden hem in zijn werk. Een paar van zijn favoriete films:
- Federico Fellini, 8 ½ (1963)
- David Lynch, Mulholland Drive (2001)
- Andrei Tarkovsky, The Mirror (1975)