Tentoonstelling Anselm Kiefer - Sag mir wo die Blumen sind
De tentoonstelling vertelt het bijzondere verhaal van Anselm Kiefer en zijn band met Vincent van Gogh en het Stedelijk Museum Amsterdam.
Waarom zijn er twee typen tickets voor één tentoonstelling, waarom moet ik een toeslag betalen als Museumkaarthouder? Lees de antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen rondom de tentoonstelling Anselm Kiefer - Sag mir wo die Blumen sind.
Vind hieronder antwoorden op veelgestelde vragen over het kopen van kaartjes en toegang tot het museum tijdens de tentoonstelling Anselm Kiefer - Sag mir wo die Blumen sind, die te zien is van 7 maart t/m 9 juni 2025.
Staat je vraag er niet bij? Kijk ook eens bij de huisregels. Daar vind je meer informatie over wifi, fotograferen, eten en drinken, garderobe en meer.
Van 7 maart t/m 9 juni 2025 zijn er twee typen tickets beschikbaar om de Kiefer tentoonstelling te bezoeken:
Het Van Gogh Museum is van 9 tot 18 uur open (maandag t/m donderdag en in het weekend). Op vrijdag is het Van Gogh Museum van 9 tot 21 uur geopend.
Het Stedelijk Museum Amsterdam is van 10 tot 19 uur open (maandag t/m donderdag en in het weekend). Op vrijdag is het Stedelijk Museum Amsterdam van 10 tot 21 uur geopend.
Je bezoek start bij het Van Gogh Museum. Het Stedelijk Museum Amsterdam sluit later dan het Van Gogh Museum, zodat je nog tijd hebt om je bezoek daar te vervolgen.
Op vrijdag 28 maart en vrijdag 30 mei zijn er aangepaste openingstijden vanwege Vincent op Vrijdag.
28 maart: Deze editie vindt uitsluitend plaats in het Van Gogh Museum. Het Van Gogh Museum sluit die dag om 18 uur en gaat weer open om 19 uur voor de start van het evenement. Het Stedelijk Museum Amsterdam sluit deze dag om 19 uur.
Let op: een combinatie- of Kiefer-tentoonstellingsticket geeft geen toegang tot Vincent op Vrijdag. Je kunt je ticket hiervoor verkrijgen via tickets.vangoghmuseum.nl/nl/vincentopvrijdag
30 mei: Dit zal een gezamenlijke Vincent op Vrijdag editie worden. Meer info hierover volgt op de website van het Stedelijk Museum en Van Gogh Museum.
Van 7 maart t/m 9 juni organiseert het Van Gogh Museum samen met het Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstelling Anselm Kiefer – Sag mir wo die Blumen sind. Gedurende de looptijd van deze gezamenlijke tentoonstelling bieden wij tijdelijk twee typen tickets aan:
Voor bezoekers die alleen het Van Gogh Museum willen bezoeken, is het belangrijk om te weten dat acht belangrijke schilderijen van Van Gogh in de tijdelijke tentoonstelling te zien zijn. Deze zijn verplaatst van de vaste collectie naar de tweede verdieping van de Kiefertentoonstelling.
Het is helaas niet mogelijk om een terugkomticket te ontvangen. Daarom is het belangrijk om genoeg tijd voor je bezoek te reserveren. Ben je van plan om bij beide musea de vaste collecties én de tentoonstelling te bezoeken? Dan adviseren wij om een starttijd vroeg op de dag te boeken.
Wij adviseren genoeg tijd voor je bezoek in te plannen. Hierbij is het belangrijk om van tevoren te bepalen welke onderdelen je wilt bezoeken. Wanneer je zowel de vaste collecties als de tentoonstelling bij beide musea wilt bezoeken, is het te adviseren om een starttijd vroeg op de dag te boeken. Wanneer je de tentoonstelling en beide vaste collecties wilt bezoeken, houd dan rekening met een totale bezoekduur van ongeveer een halve dag.
Let op: dit is natuurlijk per bezoeker verschillend. Het is belangrijk om voorafgaand aan je bezoek te bedenken hoeveel tijd je wilt nemen per onderdeel.
Dit hangt ervan af wat voor bezoeker jij bent. Voor een rondleiding wordt 1,5 uur gerekend. Dus over het algemeen heb je voor het bezoeken van de tentoonstellingen bij beide musea ongeveer 1,5 uur nodig. Houd hierbij wel rekening met de tijd die nodig is voor het ophalen en opnieuw opbergen van je jas en tas en de overstaptijd naar het Stedelijk Museum Amsterdam (ongeveer 1 minuut lopen).
Hoeveel tijd je precies nodig hebt voor je bezoek, hangt ervan af wat voor type bezoeker jij bent. Gemiddeld genomen zou je onderstaande duur aan kunnen houden:
Het bezoeken van de vaste collectie bij het Van Gogh Museum bedraagt ongeveer een uur.
Het bezoeken van de vaste collectie bij het Stedelijk Museum Amsterdam bedraagt ongeveer een uur.
Het organiseren van deze tentoonstelling is voor beide musea een extra kostbare aangelegenheid. Daarom zijn we genoodzaakt een toeslag te vragen.
De tentoonstelling vertelt een verhaal en heeft daardoor een bepaalde volgorde, die start in het Van Gogh Museum. Daarnaast werkt het Van Gogh Museum met starttijden. Je kunt daarna op ieder moment doorlopen naar het Stedelijk Museum Amsterdam.
Het Van Gogh Museum werkt met starttijden. Het is daarom helaas niet mogelijk om na het verlaten van het Van Gogh Museum opnieuw naar binnen te gaan. Wanneer je een combinatieticket hebt en de vaste collectie van het Van Gogh Museum wilt bekijken, raden wij aan hier genoeg tijd voor in te plannen.
Het is helaas niet mogelijk om na het verlaten van het Van Gogh Museum opnieuw naar binnen te gaan. Zorg er daarom voor dat je jouw jas en tas uit de kluisjes haalt voordat je naar het Stedelijk Museum Amsterdam gaat.
Tickets zijn te koop via:
Tickets zijn nu al te koop. Wij adviseren om je tickets zo vroeg mogelijk aan te schaffen zodat je niet misgrijpt.
Tickets voor een tentoonstelling zijn doorgaans één dag geldig, zo ook voor deze tentoonstelling. Dat de tentoonstelling over twee locaties verdeeld is, maakt geen verschil – je kunt gemakkelijk oversteken naar het Stedelijk Museum Amsterdam en daar je bezoek vervolgen.
Het is helaas niet mogelijk om na het verlaten van het Van Gogh Museum nog een keer naar binnen te gaan.
Je kunt de audiotour voor het eerste deel van de tentoonstelling ophalen in het Van Gogh Museum. Voor het tweede deel van de tentoonstelling haal je je audiotour op bij het Stedelijk Museum Amsterdam.
Dat is helaas niet mogelijk. Bij het Stedelijk Museum Amsterdam zul je opnieuw een audiotour uitgereikt krijgen.
De audiotour kost €3,75 en is geldig bij zowel het Van Gogh Museum als het Stedelijk Museum Amsterdam. Let er wel op dat je de audiotour bij het Van Gogh Museum inlevert voordat je naar het Stedelijk Museum gaat. Je kunt namelijk een nieuwe audiotour ophalen bij het Stedelijk Museum Amsterdam.'
Je bestelt de audiotour eenvoudig online, tegelijk met je toegangskaart.
Je koopt eenmalig de audiotour en kunt deze vervolgens in het Van Gogh Museum én Stedelijk Museum Amsterdam beluisteren. Je moet deze echter tussentijds inleveren en opnieuw ophalen.
De catalogus is zowel bij het Van Gogh Museum als bij het Stedelijk Museum Amsterdam te koop. Het is belangrijk om te weten dat je niet meer terug naar binnen kunt nadat je het Van Gogh Museum hebt verlaten. Als je bent vergeten een catalogus te kopen en je wilt deze wel, dan kun je deze alsnog bij het Stedelijk Museum Amsterdam aanschaffen.
In beide musea wordt dezelfde merchandise verkocht. Mocht je dus vergeten zijn de gewenste artikelen te kopen in het Van Gogh Museum, dan kan dit alsnog in het Stedelijk Museum Amsterdam.
De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer (1945) werd geboren net voordat de Tweede Wereldoorlog eindigde en speelde als kind tussen de ruïnes. Eind jaren zestig nam hij als een van de eerste Duitse kunstenaars de beladen geschiedenis van zijn vaderland onder de loep. Terwijl zijn monumentale en schurende kunstwerken in Duitsland met veel kritiek werden ontvangen, is zijn werk in Nederland als eerste op waarde geschat door verzamelaars en musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam. Pas later kreeg Kiefer ook in Duitsland waardering, omdat hij blootlegde wat onbesproken bleef. Onderwerpen die steeds terugkeren in zijn werk zijn de Duitse geschiedenis, mythologie, sages en alchemie, de verwoestende gevolgen van oorlog en het eeuwige landschap.
Het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum wilden graag gezamenlijk een bijzondere tentoonstelling presenteren, in het jaar waarin de stad Amsterdam zijn 750e verjaardag viert. Niet eerder is Kiefers band met Vincent van Gogh aan bod gekomen, en niet eerder zijn alle werken van Kiefer uit de collectie van het Stedelijk bij elkaar getoond. Dit alles in combinatie met het nieuwe werk dat Kiefer heeft gemaakt, maakt deze tentoonstelling tot een unieke ervaring.
Voor het eerst wordt Kiefers bijzondere band met het werk van Vincent van Gogh uitgelicht en zijn alle publiekslievelingen van Kiefer uit de collectie van het Stedelijk, het museum dat zo belangrijk is voor zijn loopbaan, bij elkaar te zien. Bovendien zal op beide locaties nieuw, nog nooit getoond werk van de kunstenaar te zien zijn, waaronder het 24-meter lange titelwerk Sag mir wo die Blumen sind. De tentoonstelling vertelt een uniek verhaal over de ontwikkeling van Kiefer als kunstenaar. Dit tweeluik is voor bezoekers een doorlopende tentoonstelling: een toegangskaart geeft toegang tot de tentoonstelling bij beide musea.
Naast het unicum dat alle werken van Kiefer in de collectie van het Stedelijk voor het eerst bij elkaar worden getoond, zijn daar twee grote, nieuwe ruimtelijke installaties te zien, waaronder het titelwerk Sag mir wo die Blumen sind: een 24-meter lange installatie die je als bezoeker omgeeft en die de gehele omloop van de historische trap beslaat.
Kunstenaars staan erom bekend thema’s uit de menselijke geschiedenis te verwerken in hun kunstwerken. Dit kunnen ook zwaardere thema’s zijn. Wij vinden het interessant om te laten zien hoe een kunstenaar hiermee omgaat, en hoe het werk een ingang kan zijn om je als mens tot bepaalde dingen te verhouden.
In aanvulling op de zaalteksten is de audiotour een aanrader, en voor nadere informatie de catalogus, die verdiepende essays bevat.
Nee, wel zijn er in het Stedelijk films te zien waarin Kiefer spreekt vanuit zijn atelier.
De titel van de tentoonstelling, Sag mir wo die Blumen sind, verwijst naar het gelijknamige anti-oorlogslied van de Amerikaanse folkzanger en activist Pete Seeger. Later kreeg dit lied veel bekendheid in een Duitse, Engelse en Franse vertaling door Marlene Dietrich. De titel verwijst ook naar een nieuw, groots ruimtelijk werk van Anselm Kiefer dat in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien zal zijn, en naar het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh.
De volgende werken van Vincent van Gogh zijn tijdelijk in de tentoonstelling te zien. Deze werken zijn onderdeel van de vaste collectie van het Van Gogh Museum:
Daarnaast heeft het Van Gogh Museum voor deze tentoonstelling tijdelijk Van Goghs werk Augustine Roulin (La Berceuse) in bruikleen van het Stedelijk Museum Amsterdam.