Beeldbrekers
Lees meer over de Beeldbrekers.
Waarom zou een museumbezoek altijd zo serieus moeten zijn? Vijf jongvolwassenen geven een nieuwe kijk op de collectie. In deze tentoonstelling focussen zij zich op de luchtigere kant van kunst. Denk aan schilderplezier, vakantiegevoel en positiviteit. Dus vergeet zware onderwerpen en ervaar kunst op een andere manier!
Beeldbrekers Ahmed Batman, Djalma Taihuttu, Ryosuke Asao, Sara Aljić en Stijn de Koning willen de drempel voor een museumbezoek verlagen. Iedereen kan iets voor zichzelf ontdekken in een schilderij en dat hoeft heus niet altijd diepzinnig te zijn.
Een tentoonstelling voor én door jongeren met kunstwerken van onder andere Vincent van Gogh, Claude Monet en Isaac Israëls. De schilderijen die zij hebben uitgekozen vertellen een verhaal van vrolijkheid en plezier.
De Beeldbrekers nodigen je uit om kunst op een andere manier te ervaren, want ‘Why so Serious?’.
'Het kleurgebruik is ontzettend mooi hier: roze, rood en lichtgroen springen eruit. Toen ik het werk in het depot zag, zag ik dat de verf ontzettend dik is opgebracht. Dat trok me enorm aan: je ziet het schilderproces, de individuele verfstreken. Zo word je helemaal meegenomen en kom je heel dicht bij de schilder. De verftextuur herinnert me eraan dat dit is gemaakt door een echt persoon. Het maakt de afstand tussen mezelf en de schilder kleiner.'
'Je ziet dat het een mooie, warme dag is. Het geeft een lente- of zomergevoel. Het gevoel dat je geen verplichtingen hebt, dat je lekker aan het wandelen bent met de zon op je huid. Dan loop je langs zo’n restaurantje, en dan denk je ‘oh dat ziet er wel schattig uit, laten we daar naar binnen gaan’. Die spontaniteit voel ik erin. Gewoon lekker doen waar je zin in hebt.'
'De krab verraste ons direct. Dat Van Gogh dit geschilderd had wisten we echt niet. Zo kleurrijk als hij de krab weergeeft roept gelijk blije gevoelens op. En verder, heeft die krab daar de hele tijd op zijn rug gelegen? Of was ie al dood? Het mooiste deel is de buik van de krab, daar waar de verschillende oranje streepjes dicht bij elkaar staan. Ook voelt de krab bijna zacht aan, waardoor je hem wil aaien. En de groene achtergrond... Geweldig, alleen daar kunnen we al uren naar kijken.'
De Beeldbrekers zijn jongvolwassen studenten en (young) professionals die hun expertise inzetten om het museum inclusiever te maken. De Beeldbrekers verbreden de blik van het museum. Ze stellen kritische vragen en vinden nieuwe aanknopingspunten om het verhaal van Van Gogh relevant te maken voor mensen van nu.
Voor deze tentoonstelling kozen de Beeldbrekers zelf welke werken zij wilden tonen en bedachten ze de vormgeving. Door jongvolwassenen actief te betrekken bij de vaste collectie en hen een tentoonstelling te laten cureren, hopen we meer aansluiting te vinden bij hun belevingswereld.