4K Tour
Bekijk de videotour van de tentoonstelling.
Gustav Klimt (1862- 1918) is een van de aansprekendste kunstenaars uit de westerse kunstgeschiedenis. Zijn gouden en decoratieve schilderijen en sterke vrouwenportretten zijn wereldberoemd. Maar wie was deze 'golden boy' en wat is het verhaal achter zijn talent? Je kent misschien het werk van Klimt, maar heb je het ook werkelijk gezien?
Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse... laat zien hoe Klimt zijn unieke stijl ontwikkelde en rijkelijk putte uit het werk van Van Gogh, Toorop, Rodin, Whistler, Toulouse-Lautrec, Monet, Matisse en vele andere kunstenaars.
Uit nieuw onderzoek blijkt welke kunstenaars Klimt hebben beïnvloed, en welke hij bewonderde. Hij was medeoprichter van de kunstenaarsvereniging Wiener Secession. Daar werd in 1898 voor het eerst West-Europese moderne kunst getoond. Vanaf dat moment betekende elke tentoonstelling die de vereniging organiseerde een nieuwe golf van inspiratie en creativiteit voor Klimt.
Deze groots opgezette tentoonstelling toont tientallen iconische topstukken van Klimt: van decoratieve landschapsschilderijen en krachtige figuurtekeningen tot monumentale vrouwenportretten zoals Judith (1901) en Emilie Flöge (1902), maar ook spectaculaire schilderijen als Waterslangen II (1904/1906-07).
Een van de hoogtepunten in de tentoonstelling is de reproductie op ware grootte van het Beethovenfries, waar voorstudies en tekeningen van Klimt onder te zien zijn. Hij maakte deze muurschildering voor de Secession in 1902 als hommage aan de Negende Symfonie van Beethoven, in die tijd de grote cultfiguur. Het Beethovenfries was de start van Klimts ‘gouden periode’ waarin hij bladgoud gebruikte in zijn schilderijen.
Geïnspireerd op Klimts uitbundige stijl heeft ontwerper-kunstenaar Bas van Beek (1974) speciaal voor de tentoonstelling een ruimte ontworpen met uiteenlopende patronen.
Bovendien ontwikkelde Van Beek ook een ‘Klimt vocabulaire’, een vormentaal op basis van de decoraties in Klimts schilderijen. Dit kleurrijke vocabulaire is gedrukt op stickers waarmee bezoekers in het trappenhuis nieuwe patronen hebben samengesteld.
De zaalteksten van de tentoonstelling zijn nu ook beschikbaar in een toegankelijke pdf. Lees je liever niet van een scherm? Bij de informatiebalie in de hal van het museum zijn de gebundelde zaalteksten in groot formaat letters te leen.
Download de zaalteksten PDF, 1,3 MB
De speciale multimediatour laat je nog beter kijken naar de kunstwerken van Gustav Klimt en die van vooruitstrevende kunstenaars die hem inspireerden. Je bestelt de multimediatour voor maar € 3,50 samen met je online ticket.
Ontdek meer over het bijzondere talent van Gustav Klimt tijdens een van de rondleidingen. Er zijn twee soorten rondleidingen: een privérondleiding die je vooraf voor je eigen groep kunt boeken, of een instaprondleiding die je op woensdag of zondag tijdens je bezoek in het museum kunt reserveren.
Op 7 december 2022 vond een inspirerende live online uitzending plaats met filosoof Lammert Kamphuis en hoofdconservator Tentoonstellingen Edwin Becker. Zij bespraken de betekenis van het Beethovenfries en de zoektocht naar geluk.
De rijk geïllustreerde catalogus biedt het eerste uitgebreide overzicht van Gustav Klimt in de context van de kunstenaars die hem inspireerden. Klimt geïnspireerd door Van Gogh, Rodin, Matisse is verkrijgbaar vanaf 7 oktober 2022 in de museumwinkel en de online shop, in Nederlands en Engels.
De tentoonstelling is een samenwerking met het Belvedere Museum in Wenen dat de grootste collectie schilderijen van Gustav Klimt bezit. Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse... is daar te zien van 3 februari tot en met 29 mei 2023.
Deze tentoonstelling kwam tot stand dankzij de steun van:
Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt in samenwerking met Rosaline Wong en HomeArt.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.