Matthew Wong zag in Van Gogh een zielsverwant. Niet alleen bewonderde hij Van Gogh om zijn artistieke kwaliteiten, hun levens vertonen ook veel overeenkomsten.

Zielsverwanten

Voor beide kunstenaars is hun creatieve roeping een zoektocht én een verlossing. Net als Van Gogh bewandelt Matthew Wong verschillende paden voor hij zijn draai vindt als schilder van kleurrijke landschappen.

Hoe het begon

De Chinees-Canadese Matthew Wong wordt geboren in Canada en woont acht jaar in Hongkong met zijn ouders voordat ze terugkeren naar Canada, vanwege de medische zorg die Wong nodig heeft voor zijn autisme. Wong behaalt zijn Bachelor Culturele Antropologie aan de Universiteit van Michigan (USA) als hij 23 is. In datzelfde jaar verhuist hij terug naar Hongkong, waar hij door zijn interesse in fotografie voor het eerst in aanraking komt met kunst.

Leven voor de kunst

Wongs interesse verschuift van fotografie naar beeldende kunst nadat hij in 2011 stage loopt bij het Hongkongse paviljoen op de Biënnale van Venetië. Hij studeert op dat moment fotografie in Hongkong, maar nadat hij zijn studie afrondt in 2012 richt hij zich meer en meer op de teken- en schilderkunst.

Hij vindt een eigen atelier en begint te experimenteren met inkttekeningen geïnspireerd op de Chinese traditie, later maakt hij ook schilderijen in water- en olieverf. Wong werkt obsessief en maakt soms wel vijf schilderijen op één dag. Zijn stijl ontwikkelt zich razendsnel. In 2014 heeft hij zijn eerste solo show in Hongkong. Ondanks zijn eerste succes besluit hij in 2016 om China te verlaten. Wong hoopt dat er voor hem als kunstenaar meer kansen zijn in de VS. Dat blijkt te kloppen…

De doorbraak

Wong is 32 als hij in Edmonton (Canada) aankomt. Hier vindt hij zijn kenmerkende stijl. Sinds een aantal jaar deelt hij zijn werk op Facebook. Een gouden greep, want hij leert niet alleen van de reacties van anderen, hij komt ook in contact met mensen uit de kunstwereld. In 2018 (Wong is dan 34 jaar) wordt zijn solo tentoonstelling bij Karma Gallery, een prominente New Yorkse galerie, lovend ontvangen. Volgens kunstcriticus Jerry Saltz is het ‘one of the most impressive solo New York debuts I’ve seen in a while’.

Matthew Wong breekt door – niet alleen galeries zijn dol op zijn werk, ook vooraanstaande musea zoals het Guggenheim en het Musem of Modern Art in New York zijn geïnteresseerd.

Matthew Wong, The Kingdom, 2017

Matthew Wong, The Kingdom, 2017, Privécollectie. © Matthew Wong Foundation c/o Pictoright Amsterdam 2023

Roem brengt geen geluk

Het succes en de erkenning kunnen helaas niet voorkomen dat Wong opnieuw in een depressieve periode belandt. Hij worstelt al zijn hele leven met zijn mentale gezondheid en zelfs de kunst kan hem niet meer helpen. Op 2 oktober 2019 maakt hij een einde aan zijn leven. Matthew Wong is dan 35 jaar oud.

Wong en Van Gogh

Wong en Van Gogh maken allebei een einde aan hun leven, net op het moment dat ze misschien wel op het hoogtepunt van hun artistieke carrière zijn. Zowel Wong als Van Gogh vindt in het schilderen een uitlaatklep voor zijn emotionele binnenwereld, en dat geeft hun werk zo veel zeggingskracht. Beide kunstenaars worstelen met hun mentaal welzijn en ze laten een indrukwekkend oeuvre achter. Van Gogh doet daar tien jaar over, Wong schildert zijn oeuvre in acht jaar bij elkaar.

Ondanks de vele overeenkomsten in stijl en levenswandel tussen Matthew Wong en Vincent van Gogh, zijn er ook belangrijke verschillen. In deze serie leer je de gelijkenissen én verschillen kennen.

Het werk van Matthew Wong is opgenomen in collecties van vooraanstaande musea zoals The Metropolitan Museum of Art (New York), het Dallas Museum of Art (Texas), Museum of Modern Art (New York), Art Gallery of Ontario en het Guggenheim (New York)