Wie zijn de Beeldbrekers?
Lees meer over deze groep jonge Amsterdammers die het museum inclusiever willen maken.
Deze presentatie met werken uit de vaste collectie is samengesteld door vier jonge Amsterdammers die deel uitmaken van de Beeldbrekers. Zij herkennen zich op hun eigen manier in Van Goghs werk en in zijn levensverhaal. Zij kozen schilderijen en brieffragmenten van Vincent van Gogh, en delen waar ze een overeenkomst zien met hun eigen ervaringen.
Beeldbrekers Sara, Jaouad, Carmène en Emmanuela kozen kunstwerken waaruit voor hen de groei blijkt in het leven en werk van Vincent van Gogh.
De een focust op groei door mentale problemen, de ander laat zien dat Van Gogh een doorzetter was ondanks alle tegenslag. Weer een ander herkent Van Goghs zoektocht naar een eigen stijl, of de rust die hij vond in de natuur.
Maar groei is grillig. Het is niet louter positief, en verloopt niet altijd lineair. Groei ontstaat door invloeden van buitenaf. Wat je meemaakt, dat vormt je tot wie je bent. Soms groei je door omstandigheden scheef, of moet je een stap achteruit zetten om er weer twee vooruit te kunnen doen.
‘Van Gogh maakte Gezicht op de Alpilles toen hij in een inrichting in Saint Rémy-de-Provence zat. Hij haalde zijn creativiteit uit wat hij zag vanuit zijn slaapkamerraam en in de tuin. De natuur gaf hem rust en kracht.
De natuur is ook erg belangrijk voor mij. Zeker tijdens de lockdown merkte ik dat, toen begreep ik bijvoorbeeld het belang van een tuin of balkon. Ik heb natuur echt nodig om even te kunnen opladen. Ik maak dan een wandeling in het bos. Zo kom ik tot rust, waardoor ik makkelijker nieuwe prikkels aankan.
Die positieve invloed van de natuur op je ontwikkeling en groei, die zie ik terug in de landschappen van Vincent.’