• Wat Route door het museum over verleden en toekomst
  • Waar Vaste collectie in het Rietveldgebouw
  • Te zien Tot en met 18 december 2023

Het Van Gogh Museum is al 50 jaar een thuishaven voor het werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. Een geschiedenis die we in dit jubileumjaar vieren. Maar hoe zou het museum er over 50 jaar uit moeten zien?

In Past / Future bieden de Beeldbrekers een route in de vaste collectie langs elf plekken. Hiermee tonen ze een dwarsdoorsnede van het verleden en de toekomst van het museum. Soms wijzen ze je op een historisch interessante plek, soms op een plek waar ze nieuwe mogelijkheden zien voor de komende jaren.

Museum van de toekomst

De Beeldbrekers zien het museum van de toekomst als maatschappelijk betrokken: met aandacht voor de samenleving, een plek voor ontmoetingen, waar kunst en creativiteit gevierd worden.

Pak een routekaart en laat je inspireren door de visie van de Beeldbrekers. Herken jij je daarin? Wat is jouw opvatting over de toekomst van het museum? Deel je ideeën of tips op de routekaart en lever 'm in, want de toekomst van het museum maken we samen!

Beeldbrekers Ryo en Kadigia over huiselijkheid in een museum:

“Als je kijkt naar hoe het museum er 50 jaar geleden uit zag, dan zie je dat het een huiselijke sfeer heeft. Op een van de archieffoto’s zie je mensen kletsen op een bank in een zaal die is aangekleed met planten. Dat is nu niet meer. We zien voor ons dat we in de toekomst een museum hebben met relaxte zitjes. Een plek die uitnodigt tot gesprekken, bijvoorbeeld.”

Beeldbreker Djalma over Van Goghs inspiratie uit Japan:

“Van Gogh haalde heel veel inspiratie uit Japanse prenten. Als je goed naar de werken kijkt, kun je dat erin terugzien, maar daar staan we nu te weinig bij stil. Niet-westerse invloeden komen vaak slecht aan bod in de Westerse kunstgeschiedenis. Daar zouden we als museum juist wat aan kunnen doen. Voor De slaapkamer liet Vincent bijvoorbeeld alle schaduwen weg, waardoor de voorstelling ‘plat’ wordt. Het maakt het schilderij een ‘typische Van Gogh’, maar dit idee ontleende hij aan de Japanse prentkunst.”